Hva er løpesko?

I motsetning til joggesko er løpesko designet for å hjelpe deg med å unngå skader når du tar treff, og tilbyr dedikert demping som hjelper til med å absorbere støt, sammen med designfunksjoner som hjelper deg å drive deg fremover lettere. American College of Sports Medicine sier at fotdempingen fra joggesko kan redusere noe av belastningen på hælene, anklene og tærne mens du løper. Mens løpere med flatfot kan få mer ut av den buede stabiliteten som finnes i de fleste løpesko, kan selv de som har høyere buer ha nytte av å ha riktig type støtte.

Løpesko for mer avanserte løpere

Mer avanserte løpere vil vanligvis ha flatere, smidige sko som gjør dem i stand til å løpe raskere og mer komfortabelt. Å bruke riktig type sko er avgjørende for å holde leddene og musklene sunne når du tar en løpe-, gå- eller fottur.

En rekke løpesko, spesielt de som er laget for stiløping, har en hæl med åpen tå som gir stabilitet til løpere som lander i deres buer eller fotkuler. Løpere bør ikke løpe med trenere fordi de fleste er for stive og vil ikke bøye seg slik løpere ønsker. Gåsko, som ikke engang eksisterte før i 1986, burde ikke være så lette og pustende, men gåsko trenger å gi god støtte for buene dine. Gode ​​løpesko gir god støtte for ankler og buer; de har også en polstret, fjærende hæl, som absorberer kraften når du lander, og gir ekstra fremdrift, som lar deg begynne neste skritt uten etterslep.

Løpesko tilbyr ikke bare betydelig mellomsålefotpolstring, men de gir støtte for buene dine, noe som bidrar til å forhindre skader og kan oppmuntre til bedre atletisk ytelse. American Academy of Podiatric Sports Medicine bemerker at både gode gåsko og gode løpesko gir stabilitet, demping og tillater et flytende skritt. Ja – løpesko kan gi et bredere utvalg av demping og støtte enn gåsko, noe som gjør dem til et utmerket valg uavhengig av hvor raskt eller sakte du beveger deg. Noen ting som får løpesko til å skille seg ut er utmerket demping, fleksibilitet der du trenger det, stabilitet eller bevegelseskontroll, grep på veier eller stier, torsjonsstabilisering (stivhet der du trenger det), pusteevne og sikt om natten.

Andre ting om løpesko

Andre ting du bør tenke på når du kjøper løpesko er formen på føttene dine, hvor mye støtte du ønsker, hvor mye demping du trenger og hvordan du vil at skoene dine skal se ut. Enten du vil ha stabilitet for å motvirke overdreven pronasjon, grep for stiløping eller komfort for den første 5k eller halvmaraton, kan denne guiden hjelpe deg med å velge ut de beste skoene for dine behov. Følgende guide vil hjelpe deg med å finne ut hvordan du handler sko som passer for føttene dine, og den vil forklare når det er på tide å droppe de gamle skoene dine for et nytt par. For å finne de beste løpeskoene, er du sannsynligvis nødt til å prøve flere forskjellige par, enten det er i en lokal løpebutikk (hvor du kan bruke personalkunnskapen til å hjelpe deg med å finne en ideell passform) eller i stua (hvis du velger å kjøpe på nett).

En sko som føles som en hverdagsflat vil sannsynligvis ikke hjelpe så mye når det kommer til løping, og det motsatte er tilfelle hvis du er en utendørs løper på jakt etter de mest støttende skoene på markedet. Hvis en sko føles feil når du prøver den første gang, er sjansen stor for at den kommer til å bli mye verre når det er på tide å løpe. Når du gjør alt det harde arbeidet med å bli bedre, er det siste du ønsker at skoene dine skal holde deg tilbake.

Runners World anbefaler Brooks Dyad 11 for løpere som leter etter en lett sko som gir dem demping og stabilitet. Runners World anbefaler Brooks Adrenaline GTS 21 for turgåere som ønsker støtte fra et kortere til moderat gåsteg, men som ønsker å unngå høyere hæl-til-tå-fall. Løpesko er forskjellig fra andre typer sko ved at de har høye hæl-til-tå-dråper med lav hældemping. Løpesko er generelt lettere i vekt, men tyngre på demping, spesielt i hæler og tær.

Fra de mest komfortable, lette skoene for en hverdagsløping, til de beste treningsskoene designet for eliteløpere, og alt i mellom, kjøp nedenfor for 16 av de beste løpeskoene du kan inkludere i løperutinen din. Du kan bli fristet til å ta tak i skoene som er på salg eller ser kule ut, men skoene som er laget kun for løping er det du faktisk vil ha. Selv om det alltid er greit å besøke en dedikert løpebutikk for å bli montert og prøve ut noen alternativer, hvis du vet hva du leter etter, kan det være enklere å velge et par løpesko på nettet (bare sørg for at du sjekker ut den sjenerøse refusjonen Politikk). For å prøve sko før du kjøper, besøk din lokale Fleet Feet-butikk for å få en opplevelse av å bli montert selv.

Vi merket denne skoen som en ytelsessko; lettere, mer erfarne løpere kan imidlertid også oppleve at de er et utmerket alternativ for daglig løping. 1080 er en høykvalitets, nøytral-dempet løpesko, og selv om den en gang var egnet for bare lengre, langsommere løpeturer, har teknologifremskritt og senking av skovekter gjort at den er mye mer allsidig: Denne modellen har gitt mye løpere massevis av glede i alt fra 5K-løp til maraton. Hvis du ikke er kjent med Brooks Adrenaline, er dette en utmerket polstret, nesten gammeldags racingsko, med høy hæl-til-tå fall (12 mm), er litt tung, og er en flott langløpssko for alle. som bare vil ha maksimal pålitelighet med minimalt oppstyr.

Å løpe PROS vil gi deg en gratis ganganalyse for å finne den riktige skoen for deg. Dette viser at for mange løpere er målet med å velge en sko bare å finne sko som kommer ut av veien, som ikke forstyrrer løpingen din, og bare la deg gå.

Legg igjen en kommentar