Spådde finanskrise i 2016 for 14 år siden: –Vi er i rute

I 2002 skrev han at en finanskrise ville inntreffe i 2016. Nå, 14 år senere, står Robert Kiyosaki fortsatt ved spådommene.

SPÅR KRÆSJ: Robert Kiyosaki har skrevet flere bøker om personlig finans. Her avbildet med presidentkandidat og forretningsmann Donald Trump.

I 2002 skrev han at en finanskrise ville inntreffe i 2016. Nå, 14 år senere, står Robert Kiyosaki fortsatt ved spådommene.

Den amerikanske investoren og forfatteren Robert Kiyosaki har skrevet en rekke bøker om penger og finans.

Et av hans mest populære verk, Rich Dad’s Prophecy, ble gitt ut i 2002. Der spådde Kiyosaki at året 2016 kom til å by på det største markedskrasjet i historien.

Amerikaneren mente krasjet kommer til å få større effekt på økonomien enn noen tidligere kriser, inkludert finanskrisen i 2009.
Nå har forfatteren uttalt at anslagene hans ser ut til å stemme.

Det var Marketwatch som først omtalte saken.

Kiyosaki sa nemlig følgende om spådommene i et nylig intervju nettstedet:

– Vi er i rute.

Ifølge Kiyosaki er det kombinasjonen av demografi og svak økonomi i flere av de største landene i verden som vil gjøre finanskrisen uunngåelig.

Store pensjonsutbetalinger

I boken skriver Kiyosaki at det amerikanske aksjemarkedet kom til å krasje i 2016, blant annet som følge av det enorme antallet mennesker som forventes å gå ut i pensjon i løpet av året.

Ifølge Kiyosaki ville det bli vanskelig for det amerikanske markedet å holde tritt med antallet pensjonsutbetalinger som er forventet. Det ville resultere i problemer for dem som var på vei over til pensjonisttilværelsen.

Ifølge tall fra US Census Bureau ble det født rundt 76 millioner mennesker mellom 1946 og 1964 i USA. Det betyr at det er en stor andel av disse som vil fylle 70 i år og i løpet av de neste få årene.

Kina forverrer situasjonen

Videre i intervjuet med Marketwatch sier Kiyosaki at situasjonen for økonomiene rundt om i verden også har en stor effekt på det amerikanske markedet. Han mener land som Kina gjør situasjonen verre.

– Kina har vært i en boble de siste 20 årene. Når Kina slutter å importere, krasjer resten av verden med dem.

I tillegg mener Kiyosaki at et av de største problemene i 2016 er at investorene ikke vet hvor de skal plassere pengene sine.

– Renteinntekter på sparepenger er omtrent ikke-eksisterende, og det er vanskelig å tjene penger på aksjer fordi aksjeprisene er rekordhøye, sa Kiyosaki til Marketwatch.

I 2002 anbefalte han å investere i gull og sølv, og mente at det var noe av det tryggeste investorer kunne gjøre. 14 år senere mener han fremdeles at det er penger å tjene på metallene.

Oljebremsen er en faktor

I intervjuet med Marketwatch trekker Kiyosaki oljebremsen inn som nok en faktor som kan bidra til at finansmarkedene kan kollapse.

Oljebremsen har herjet med flere økonomier verden rundt, også her på hjemmebane hvor mange tusen jobber har forsvunnet på relativt kort tid som følge av lav oljepris og etterspørsel i markedet.

Videre har Kiyosaki spådd at land som Australia og Canada vil bli rammet av krisen først, og at de vil dra resten av økonomiene i verden med seg.

Kiyosaki har gjort stor suksess både som forretningsmann og forfatter i USA. Han har skrevet en rekke bøker, blant annet sammen med Donald Trump. I 2012 beregnet Forbes at han var verdt rundt 80 millioner dollar.

  • Wall Street
  • USA
  • Oljebremsen