Nordeas nettside angrepet

Nordeas nettside ble angrepet før helgen – nå skjer det igjen. Mandag ettermiddag ble det kjent at Nordeas nettside var nede. – Jeg kan bekrefte at vi er utsatt for et DDos-angrep, sier kommunikasjonsrådgiver Synne Ekrem i Nordea Norge til E24 like før klokken 18.30. Hun bekrefter at også Nordeas svenske og danske nettsider er nede. – Dette gjelder bare nettsiden. Mobilbank fungerer, sier Ekrem.

TJENESTENEKTANGREP

Også kjent som Ddos-angrep (Distributed-Denial-of-Service). Under et slikt angrep sendes store mengder trafikk mot en eller flere servere, noe som gjør at tjenester eller nettsider knyttet til serveren kan slutte å virke.
  • Angriperne kommer seg ikke inn på serverne, og får ikke tak i informasjon fra de rammede bedriftene.
  • Av eksperter blir denne typen angrep betegnet som mer hærverk enn hacking, men kan forårsake økonomisk tap for bedrifter som er avhengig av nettløsninger.
  • De som står bak er ikke nødvendigvis hackere, i noen tilfeller trenger du kun et kredittkort, tilgang til internett og et ønske om å ødelegge for et nettsted for å få noen til å gjennomføre et angrep for deg.
  • For virksomheter som ikke er forberedt kan man få lengre og mer nedetid som følge av et angrep.
Kilder: NSM, E24, NorSiS, Evry Hun opplyser at Nordea nå undersøker saken nærmere, og at hun ikke har ytterligere opplysninger om saken nå. – Har dere mottatt noen krav? – Det kan jeg ikke bekrefte.

Angrepet fredag

Nordea og Swedbank ble fredag formiddag rammet av dataangrep fra en person som krevde penger for å stanse angrepene. Da ble nettsidene utsatt for et såkalt DDos-angrep som satte sidene ut av spill store deler av dagen. Ifølge Swedbank krevde personen å få utbetalt et beløp tilsvarende 10.000 dollar i den digitale valutaen bitcoin. Lørdag ettermiddag meldte Nordea at den fungerte igjen, men at det kunne være noe ustabilitet.