Storbank følger i sentralbankens fotspor – kutter renten

Danske Bank tilbyr nå enkelte kunder en rente ned mot 1,90 prosent.

 <b>TAR GREP:</b> Danske Bank, her ved landssjef Trond F. Mellingsæter, ønsker å vokse i det norske markedet. Dermed varsler de kutt i rentene.
TAR GREP: Danske Bank, her ved landssjef Trond F. Mellingsæter, ønsker å vokse i det norske markedet. Dermed varsler de kutt i rentene.

Danske Bank tilbyr nå enkelte kunder en rente ned mot 1,90 prosent.

Dette fremgår i en melding fra storbanken onsdag i påsken.

Boliglånsrentene kuttes med inntil 0,15 prosentpoeng.

Dette medfører at renten på bankens produkt rettet mot unge under 34 år blir på 2,10 prosent, mens vanlige boliglån over to millioner kroner får en rente på 2,45 prosent.

Lån under Danske Banks avtale med foreningen Akademikerne blir på 1,99 prosent nominelt. Aller best rente får unge låntagere som omsluttes av Akademikerne-avtalen, 1,90 prosent.

Oppdatering: Klokken 19.00 kom det melding fra DNB om at de også kutter boliglånsrenten med inntil 0,15 prosentpoeng.

Landssjef Trond F. Mellingsæter tror dette trolig er den laveste renten som noensinne har blitt tilbudt i Norge.

– Vi har hatt en uttalt ambisjon om å ta en større posisjon i det norske markedet, og vært klare på at vi ønsker å vokse. Derfor legger vi litt ekstra i påskeegget til både eksisterende og nye kunder, og sender en påskehilsen i form av et rentekutt, sier Mellingsæter til E24.

Høyere kostnader

Danske Banks rentekutt kommer en snau uke etter at Norges Bank kuttet styringsrenten. Det var da ingen av de norske bankene som kuttet renten de tilbyr videre til sine kunder.

– Vi har sett an hvordan pengemarkedet reagerte etter sentralbankens rentekutt. Strengt tatt har det ikke gått noe særlig ned, men vi tror at det skal falle noe gjennom våren og sommeren. Derfor synes vi det var hyggelig å sende en liten påskehilsen i dag, sier Mellingsæter.

Rentene bankene tilbyr sine lånekunder er i stor grad en funksjon av hva de selv må betale for sine lån. Disse lånene har blitt mye dyrere det siste året.

– Bankenes lånekostnader har jo steget. Dette skyldes to faktorer. Det ene er pengemarkedsrentene, det andre er det man betaler for å låne euro i norske kroner. Prisen her har kommet opp betydelig de siste 12 til 14 månedene, og dermed også våre finansieringskostnader, sier Mellingsæter, men legger til:

– Likevel er budskapet at vi ønsker å vokse og ta en større posisjon i markedet, og da er det viktig for oss å være konkurransedyktige på betingelser.

Sterk konkurranse

Man har tidligere sett at konkurransen i bankmarkedet har ført til at de ulike aktørene følger hverandre tett. Dersom én bank tilbyr bedre betingelser, vil ikke de andre være noe dårligere.

– Venter dere nå at konkurrentene følger etter?

– Det vet vi ikke, men det er helt klart sterk konkurranse i boliglånsmarkedet, sier Mellingsæter.

– Tror dere vi nærmer oss et slags bunnpunkt?

– Vi vet jo ikke hvor dette ender, men i forbindelse med sist rentemøte kom det signaler fra sentralbanken om at man har begynt å diskutere temaet negative renter. Så det er ikke noen garanti for at bunnpunktet er nådd.